Home ReceptenKoek Kaneelshortbread met chocolade

Kaneelshortbread met chocolade

door Jessi

Kaneel met chocolade, geen combinatie die ik vaak gebruik. Een beetje zoals chocolade met citroen, dat blijkt ook verrassend lekker te zijn. Shortbread is een knapperig, kruimelig en ontzettend Brits koekje. Een vegan versie maken is niet moeilijk, zolang je het deeg maar niet te lang kneedt. Dan wordt je koekje namelijk niet meer ‘short’ (bros).

Kaneel met chocolade ken ik vooral van die heerlijke amandelen uit de natuurwinkel, met een laagje chocolade en dus kaneel. Die amandelen zelf maken kan ook, met dit recept bijvoorbeeld. Mocht je niet zo van kaneel houden, vegan shortbread met gemberpoeder en chocolade lijkt me ook heel lekker. Of met sinaasappelrasp… jammie.

Kaneelshortbread met chocolade

  • 50 gr suiker
  • 100 plantaardige margarine op kamertemperatuur (ik gebruikte flora)
  • 1 tl vanille extract
  • 150 gr bloem
  • 2 tl kaneelpoeder
  • snufje zout
  • 25 gr vegan pure chocolade
  1. Roer met een pollepel of een handmixer de suiker, margarine, kaneel, vanille en het snufje zout mooi egaal en luchtig. 
  2. Roer de bloem erdoor tot vanzelf een deegbal vormt. Voeg een drupje (!) water toe als het erg droog blijft. Zo min mogelijk kneden.
  3. Laat het deeg in een stuk huishoudfolie (minimaal) een half uurtje rusten in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 170 graden, bestuif je aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dik.
  5. Steek je koeken uit de deeglap (die van mij zijn ongeveer 6,5 cm in doorsnede) en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  6. Bak de koekjes ongeveer 12-15 minuten, tot de rand begint te kleuren en het midden niet meer aan je vinger plakt als je voorzichtig voelt.
  7. Laat de koekjes 10 minuten afkoelen voor je ze verder laat afkoelen op een rooster.
  8. Smelt ondertussen de chocolade (kan gewoon in de magnetron) en verdeel deze op artistieke wijze over de afgekoelde koekjes.
  9. Bewaar ze in een luchtdichte trommel, dan blijven ze best een paar dagen goed.

Wellicht ook interessant...

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.