Home Momentopname Momentopname № III

Momentopname № III

door Jessi

Meer dan anderhalf jaar geleden schreef ik de laatste Momentopname. Ook wel logisch misschien, er moest in de tussentijd een master worden afgerond waardoor er weinig tijd overbleef voor andere dingen. Inmiddels zit ik weer helemaal in de bakflow en ga ik mijn challenge op Goodreads (in 2019 45 boeken lezen) makkelijk halen. Hoog tijd dus voor een nieuwe editie, vol boeken en andere vegan kletskoek.

Boeken

Aanraders genoeg, van kookboeken tot fictie en non-fictie. Voor de fictie verwijs ik je graag naar mijn Goodreads, daar houd ik alles bij. Ik kocht en leende (de bieb heeft tegenwoordig meer vegan bakboeken dan je misschien zou denken…) verder de volgende boeken. Met de feestdagen in aantocht geef ik ze een korte review, misschien zit er een leuk cadeautje tussen.

Van boven naar beneden: het boek ‘Should we all be vegan?’ vond ik heel interessant. Het zet de geschiedenis van veganisme uiteen en geeft hierbij heel veel informatie. Ook probeert het boek een antwoord te geven op de vraag uit de titel van het boek, zonder daarbij de realiteit uit het ook te verliezen. Het boek is in het Engels en origineel opgemaakt met veel afbeeldingen, zodat je geen grote lappen tekst achter elkaar zit te lezen.

‘Vegan cakes & other bakes’ is ook Engelstalig en is zoals de titel al doet vermoeden een bakboek. Veel klassiekers en ook een aantal wat minder bekende baksels uit Duitsland komen langs. De foto’s zijn mooi, maar wel jammer dat er geschifte vegan kokosslagroom op de foto staat, dat lijkt me niet nodig.

Dan ‘Brits Bakboek’ van Regula Ysewijn, een van de juryleden van de Vlaamse Bake Off. Wauw. Het boek is alles behalve vegan, maar toch een echte aanrader voor iedereen die houdt van Britse baksels. Regula is zelf een echte Anglofiel (so am I) en heeft echt geweldig goed onderzoek gedaan naar alle baksels, waardoor bij alle recepten een schat aan informatie te vinden is. De foto’s van Regula zijn ook schitterend. Nee, de recepten zijn dus niet vegan. Maar sommige recepten zijn vrij gemakkelijk te veganizen en andere zijn juist een echte uitdaging. Hoe dan ook, ik vind het een prachtboek. Goed gedaan Regula!

Tenslotte een mooi basiskookboek van Rose Elliot. Ik had haar ‘Complete Vegetarian’ al jaren in huis en dat boek gebruik ik nog steeds heel vaak. Nu is Rose zelf veganist geworden en daarom moest er een ‘Complete Vegan‘ komen. Super hoor. Van soepjes tot baksels en hoofdgerechten, alles staat erin. Als je maar 1 kookboek mag/kan kopen, dan kan het prima dit boek zijn. Engelstalig, maar er komt een Nederlandse vertaling aan.

Uit

De kaart van BZB Onderweg is weer lekker aangevuld de afgelopen periode. We hebben zoveel nieuwe plekken ontdekt waar je heerlijk vegan kunt lunchen of een plantaardig taartje kunt eten. Hartstikke fijn dat er zoveel opties zijn tegenwoordig. Wat er echt wel uitsprong was de vegan high tea bij Koffie ende Koeck in Amsterdam. Alles duidelijk zelfgebakken, dat vind ik een enorm pluspunt.

Thuis

Qua nieuwe vegan producten is het bijna niet bij te houden tegenwoordig, maar mij hoor je niet klagen hoor. De vegan pizza van Dr. Oetker vind ik met wat extra beleg een fijne aanvulling op het supermarktassortiment. Ook de koekjes van Farm Brothers die ik kreeg opgestuurd waren heel fijn, vooral de maple pecan variant. Wist je dat er websites zijn die gewoon alle nieuwe producten in de supermarkt bijhouden? Handig!

December begint alweer bijna, voor veel mensen een maand om lekker veel te bakken voor de hele familie. Mocht je nog geen plannen hebben, denk dan eens aan een vegan feeststol, tulband of kerstmuffins. Zelf heb ik dit jaar een decemberlikeurtje gemaakt met gember en sinaasappel, ook heel leuk om cadeau te doen. Tenslotte een nieuwtje: achter de schermen wordt er hard gewerkt aan Bakken Zonder Beesten 2.0… wordt vervolgd!

Hieronder staan links naar de in dit artikel besproken boeken op bol.com. Koop iets via deze links en ik krijg een klein percentage van de omzet. De koekjes van Farm Brothers kreeg ik opgestuurd om te proeven, maar uiteraard geef ik wel mijn eigen mening.

Wellicht ook interessant...

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.