Home ReceptenCake Appel & sinaasappelcake

Appel & sinaasappelcake

door Jessi

Fruit weggooien vind ik eeuwig zonde, dus bedacht ik dit recept toen er wat zielige appels en sinaasappels op de fruitschaal overbleven. Je maakt eerst een soort appel-sinaasappelmoes van de vruchten, deze moes gaat door het simpele beslag. Het resultaat is een lekkere sappige vegan cake.

Appel en sinaasappel gaan prima samen, de kaneel zorgt voor een beetje warmte. Met gember is hij denk ik ook heel lekker. Eet deze cake het liefst dezelfde dag nog, of vries stukjes in.
Liever een ander recept met appel of sinaasappel? Kijk dan eens hier.

Appel & sinaasappelcake

Ingrediënten
voor een ronde springvorm van 19 cm

Voor de vulling:

  • 4 zurige appels (ik gebruikte Granny Smith)
  • 2 (biologische) sinaasappels
  • 1 tl kaneel
  • 1 el suiker

Voor de cake:

  • 250 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baksoda
  • snufje zout
  • 1 tl vanille extract
  • 25 ml plantaardige olie (ik gebruikte olijfolie)
  • 75 gr plantaardige yoghurt of kwark
  • 100 gr suiker
  1. Vet je springvorm in en rasp de sinaasappels, zet even aan de kant.
  2. Rasp 2 van de appels en snijd de andere 2 in blokjes van ongeveer een centimeter. Schillen mag, ik deed het niet.
  3. Pers de sinaasappels uit boven een steelpannetje en roer de appelrasp en appelblokjes erdoor, samen met de sinaasappelrasp, kaneel en een eetlepel suiker.
  4. Laat het appel/sinaasappelmengsel ongeveer 15 minuten op gemiddeld vuur koken en roer regelmatig door.
  5. Spreid het warme mengsel op een koud bord en laat het even wat afkoelen terwijl je het beslag maakt.
  6. Verwarm je oven voor op 175 graden.
  7. Roer in een kom bloem, bakpoeder, baksoda en zout door elkaar.
  8. Roer in een andere kom suiker, olie, vanille, plantyoghurt/kwark goed door elkaar en roer hier als laatste ook appel/sinaasappelmengsel door.
  9. Schenk beetje bij beetje de natte bij de droge ingrediënten en roer tot je geen bloem meer ziet, niet langer dan nodig.
  10. Verdeel het beslag over de vorm en bak ongeveer 40-45 minuten in de voorverwarmde oven. Een caketester kan handig zijn.
  11. Laat de cake een kwartiertje afkoelen in de vorm en daarna verder op een taartrooster. Als de cake nog niet is afgekoeld dan lijkt hij niet gaar, dit komt door de grote hoeveelheid vocht in het beslag. Komt goed, even wachten tot hij koel is.

Wellicht ook interessant...

1 reactie

Hennie 10 februari 2022 - 09:11

Klinkt goed en ziet er uit om in te bijten.

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.