Home ReceptenCake Appelcake met pudding en amandelcrumble

Appelcake met pudding en amandelcrumble

door Jessi
Appelcake met pudding en amandelcrumble

In Duitsland is puddingcake met appel en vaak een crumblelaagje bij bijna elke bakkerij te krijgen, in Nederland doen we het meestal zonder pudding. Toch is het wel een mooie toevoeging, zowel voor smaak als de smeuïgheid, maar weer heel anders dan bij mijn Zweedse Appelcake. De amandelen in de crumbletopping zou je ook kunnen vervangen voor bijvoorbeeld hazelnoten of pecannoten. Dit is een heerlijk luchtige vegan appelcake met een wellicht intimiderend lange lijst ingrediënten, toch valt dat in de praktijk reuze mee. Ik heb voor het gemak de ingrediënten verdeeld naar de laagjes van de cake, waardoor het meer werk lijkt dan het is. Maar echt, het is goed te doen en de moeite zeker waard. Je kunt verder natuurlijk variëren met de vulling, zoals rozijnen, chocolade of in mijn geval gekonfijte sinaasappelschil.

Appelcake met pudding en amandelcrumble

  • Voor de appelvulling:
  • 4 appels
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl custardpoeder
  • Voor de puddinglaag:
  • 20 gr custardpoeder
  • 20 gr suiker
  • 330 ml plantaardige melk
  • Voor de cake:
  • 350 gr bloem
  • 150 gr suiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 2 el custardpoeder
  • 1 snufje zout
  • 175 ml plantaardige olie (bv zonnebloem of olijfolie)
  • 2 el citroensap
  • 275 ml plantaardige melk
  • Voor de crumble:
  • 50 gr gemalen amandelen
  • 150 gr bloem
  • 100 gr suiker
  • 125 gr plantaardige margarine (ik gebruikte Wajang)
  • optioneel: wat rozijnen, citroenrasp, chocolade en/of gekonfijte sinaasappelschil
  1. Vet een bakblik in met een beetje margarine, ik gebruikte een rond bakblik met een doorsnede van 25 cm.
  2. Schil de appels en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm, hussel ze om met de theelepel citroensap en 1 theelepel custardpoeder en zet even weg.
  3. Maak vervolgens de puddinglaag, door in een bakje 20 gram custardpoeder te mengen met 20 gram suiker. Roer hier enkele eetlepels plantaardige melk door en verwarm de overige melk in een pannetje. Voeg het custardmengsel toe aan de warme melk, roer goed en laat 3 minuten koken terwijl je roert. Laat afkoelen op een bord en zet even aan de kant.
  4. Verwarm de oven voor tot 190 graden.
  5. Het cakebeslag maken we door de droge ingrediënten (bloem, suiker, bakpoeder, custardpoeder, zout) door elkaar te roeren. De natte ingrediënten (olie, citroensap, plantenmelk) mengen we in een apart bakje/maatbeker. Roer de natte dan vlot door de droge ingrediënten, meng niet langer dan nodig. Dit is ook het moment om eventueel wat rozijnen, citroenrasp of andere extra smaakmakers toe te voegen.
  6. Verdeel het cakebeslag over de ingevette bakvorm. Roer de afgekoelde pudding even door om klontjes te voorkomen en verdeel het dan over het cakebeslag. Verdeel de appelstukjes over de puddinglaag.
  7. Als laatste maken we de crumblelaag, door de amandelen, bloem en suiker te mengen. De margarine mengen we hier in kleine stukjes met de hand door, zo krijg je vanzelf een mooi crumbledeeg. Verdeel de crumble over de appel.
  8. Bak de cake 60 minuten in de voorverwarmde oven, houd de kleur aan het einde van de baktijd in de gaten en dek de cake zonodig af met een stukje aluminiumfolie.
  9. Laat de cake afkoelen in de vorm, de pudding wordt stevig als hij afkoelt.

Wellicht ook interessant...

4 reacties

Hennie 1 januari 2022 - 13:56

En ook deze was weer erg lekker. Heerlijk om het jaar mee te besluiten.
Daar kan geen oliebol of appelflap tegenop.

Reageer
Corrie van de Haar 1 januari 2022 - 14:00

Echt heel erg lekker!

Reageer
Marijke 30 juli 2022 - 11:13

Toprecept!!

Reageer
Jessi 30 juli 2022 - 11:44

Wat fijn dat de cake gesmaakt heeft Marijke! Leuk om te horen. 😄

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.