Vegan recepten kom je op de meest onverwachte plekken tegen. Zo bladerde ik door het kookboek dat mijn moeder vroeger op de huishoudschool gebruikte en zelfs daarin vond ik bakrecepten zonder ei. Melk vervangen door een plantaardige variant en klaar ben je. Dit recept voor kruidkoek is makkelijk, vetvrij en bovendien erg lekker. Zo zie je maar, ook in 1970 viel er best plantaardig te bakken. Al was het misschien even zoeken naar een pak plantaardige melk. Voor een kruidigere koek is het recept voor Kruidige kruidkoek ook zeker een aanrader.
Vegan kruidkoek anno 1970
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 175 gram basterdsuiker
- zout
- 3 tl koekkruiden
- 1 lepel keukenstroop
- 1,5 a 2 dl melk
- 100 gram krenten of rozijnen
- Doe het zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout en koekkruiden in een kom en roer alles droog door elkaar.
- Maak in het midden een kuiltje, doe hierin de stroop, voeg de melk toe en roer tot een glad beslag is verkregen.
- Roer de gewassen en gedroogde krenten of rozijnen door het beslag.
- Doe het deeg over in een ingevette en (optioneel) met paneermeel bestrooide cakevorm en bak de koek in de onderste helft van de oven (125 – 150 graden) in 1 a 1,5 uur gaar.
2 reacties
Hee wat leuk Jessi, bakinspiratie komt altijd HEEL goed van pas, dankjewel!
[…] en de koek laat zich in plakjes goed invriezen. Voor een wat minder kruidige koek is het recept Vegan kruidkoek anno 1970 een […]