In de herfst en winter heb ik altijd de neiging om ouderwetse Hollandse baksels op te zoeken, zoals speculaas en ontbijtkoek. Boerenjongens, rozijnen gedrenkt in rum of brandewijn, is ook zo’n smaak die ik in de donkere maanden echt kan waarderen. (Malaga ijs smaakt er ook naar, maar ijs hoort dan weer meer bij de zomer vind ik.) Deze vegan rum-rozijnencake is luchtig en smeuïg tegelijk, met die typische rum-rozijnensmaak. Voor een meer tropische, zomerse boozy cake is onze Pina Coladacake misschien een goede optie, hoewel rum-rozijnencake in de zomer natuurlijk net zo goed ‘kan’ als met kerst.
Rum-rozijnencake
200 gr rozijnen
150 ml rum
250 ml plantaardige melk
100 gr plantaardige yoghurt (ik gebruikte alpro go-on)
135 gr suiker
100 ml plantaardige olie (ik gebruikte olijfolie)
1,5 el appelazijn
1 tl vanille extract
375 gr bloem (plus wat extra)
60 gr custardpoeder
2 tl bakpoeder
1 tl baksoda
snuf zout
optioneel: poedersuiker voor het glazuur
Laat de rozijnen minimaal een uurtje wellen in de rum, een nacht is nog beter.
Vet een cakevorm of tulbandvorm in. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Roer de plantaardige melk, yoghurt, azijn, olie, suiker en vanille door elkaar in een ruime kom. Giet de rozijnen af en voeg ook de rum toe, zet de gewelde rozijnen nog even weg.
Zeef de bloem, bakpoeder, custardpoeder, baksoda, bakpoeder en zout, voeg dit toe aan het yoghurtmengsel en roer vlot door elkaar tot alles goed gemengd is.
Doe ongeveer een eetlepel bloem bij de rozijnen en meng even goed door, zodat alle rozijnen een laagje bloem hebben. Dit voorkomt dat ze naar de bodem zakken.
Roer de rozijnen vlot door het beslag en giet het beslag in de ingevette vorm.
Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar een goudbruin, tot een satéprikker er schoon weer uitkomt als je in de cake prikt.
Laat de cake een kwartiertje in de vorm afkoelen en stort hem dan op een taartrooster verder afkoelen.
Optioneel: meng 3 eetlepels poedersuiker met een paar druppels water of rum om een glazuur te maken en decoreer hiermee de cake.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.OkNee
Je kunt je toestemming op elk moment intrekken met de knop toestemming intrekken.Toestemming intrekken
2 reacties
Ziet er heel lekker uit. Custardpoeder in cake, nog nooit gezien. Heeft het ene bepaalde functie, of is het voor de smaak?
Ik heb de custardpoeder toegevoegd voor smaak, smeuïgheid en structuur. In de appeltaart stop ik het ook, heerlijk!