Home ReceptenHapjes Braziliaanse vegan ‘kaas’broodjes (pão sem queijo)

Braziliaanse vegan ‘kaas’broodjes (pão sem queijo)

door Jessi
pão sem queijo

Vorig jaar maakte Sven voor Vegatopia een recept voor Braziliaanse kaasbroodjes. Een heel mooi en populair recept, maar absoluut niet vegan. Op de redactieborrel van Vegatopia raakten Sven en ik aan de praat en hij vertelde me dat hij bezig was met een plantaardige variant op de kaasbroodjes. Als je de ingrediënten voor het eerst leest denk je niet direct aan een ‘kaas’broodje. En toch… toen ik het recept maakte kon ik het al snel ruiken: absoluut kazig! En eenmaal uit de oven was ik helemaal verrast: warm lijkt de binnenkant wel wat op gesmolten kaas en de smaak is heerlijk hartig en kazig met een knapperig korstje. Echt het proberen waard en anders dan anders. Ik at ze bij een kop pittige tomatensoep, maar ze zijn ook heel lekker bij de borrel.

Sven: Er zijn verschillende benamingen voor “vegan pão de queijo”, “pão sem queijo” (brood zonder kaas). Er is zelfs een merk op de Braziliaanse markt: “não de queijo” (niet van kaas). Er bestaan verschillende recepten, dat van mij is een combinatie van verschillende recepten die ik gevonden hebben met daarbij mijn eigen inbreng. Om de kaas te vervangen gebruiken ze aardappel of maniok in Brazilië. In het Westen wordt wel eens pastinaak gebruik omdat maniok moeilijk te verkrijgen is. Ik heb zelf half aardappel en half pastinaak gebruikt, maar helemaal pastinaak kan ook. 

Braziliaanse vegan ‘kaas’broodjes (pão sem queijo)
voor 20-25 stuks

Recept door Sven

 • 200 g aardappels (geschild gewicht)
 • 200 g pastinaak (geschild gewicht)
 • 250 g maniok(zet)meel (ook wel tapiocameel of cassavemeel, te koop bij de (Aziatische) supermarkt of de toko)
 • 1 el bakpoeder
 • 1 tl zout
 • 3 el gistvlokken
 • 60 ml neutrale olie
 • 70 ml kokend water
 • ½ tl knoflookpoeder
 1. Schil de aardappels en de pastinaak en snij ze in blokjes.
 2. Breng de aardappels aan de kook in ruim water. Wanneer ze een paar minuten koken voeg je de pastinaak toe. Zo zijn ze tegelijk gaar.
 3. Wanneer de aardappels en de pastinaak gaar zijn, giet je ze af en pureer je ze fijn met een vork of een pureepers zodat er zeker geen brokjes meer inzitten. Laat even afkoelen.
 4. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng ze.
 5. Meng de olie en het kokende water in een kopje en meng goed door elkaar. (Het hete water is nodig om klontjes te vermijden.)
 6. Giet het mengsel over de droge ingrediënten en meng goed.
 7. Voeg nu de puree erbij en meng en kneed alles tot een soepel deeg.
 8. Maak van het deeg zo’n 20 tot 25 balletjes en leg deze op een bakplaat met bakpapier.
 9. Bak ze 25-30 minuten in de oven op 180°. Serveer warm.
 10. Wanneer je de verse broodjes openbreekt, merk je dat het deeg nog elastisch is van binnen. Een beetje als gesmolten kaas. Dit hoort zo. Wanneer ze afgekoeld zijn, wordt de binnenkant meer sponsachtig.

Wellicht ook interessant...

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.