4,5K
Basbousa is een zoete Egyptische cake, gemaakt van polenta en overgoten met siroop. Mijn versie is vegan (natuurlijk) en bevat limoen, waardoor hij net wat frisser is. Het resultaat is een heerlijk zoete (maar toch frisse) cake, met een heel eigen structuur door de polenta. Wij genoten ervan bij een kop sterke koffie, maar het lijkt me ook een heel geschikt dessert met een bolletje ijs erbij. Kies zelf voor de variant met anijszaad of die met kardemom, ze zijn allebei erg lekker!
Voor het beslag
- 150 gr plantaardige margarine (ik gebruikte deze)
- 200 gr suiker
- 230 gram plantaardige yoghurt
- 200 gr polenta (maisgriesmeel)
- 80 ml plantaardige melk
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl anijszaad of 1/2 tl kardemompoeder
- 1/2 tl vanille extract
- rasp van 3 limoenen
Voor de limoensiroop
- sap van 3 limoenen
- suiker
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakblik in. De basbousa hoort niet heel hoog te worden, ik nam een tulbandvorm van 25 cm doorsnede.
- Smelt de margarine, in de magnetron, een pannetje of in de voorverwarmende oven.
- Roer in een kom de suiker door de yoghurt.
- Voeg hierbij de polenta, melk, bakpoeder, vanille, anijs of kardemom en de limoenrasp en roer even door.
- Roer tenslotte de gesmolten margarine door je beslag en laat even (2 minuten ofzo) staan.
- Giet je beslag in het ingevette bakblik en bak de basbousa 45 minuten in het midden van de warme oven.
- Maak ondertussen de siroop, door het sap van de limoenen te mengen met evenveel suiker als je sap hebt (even afmeten in een maatbeker) en dit 10 minuten te koken op middelhoog vuur. Laat de limoensiroop afkoelen.
- Haal de basbousa na 45 minuten uit de oven en laat hem 5 minuten iets afkoelen in de vorm.
- Schenk de limoensiroop over de warme basbousa (ik hield iets over, je cake moet niet zwemmen…) en laat hem een uurtje afkoelen. Serveer bij koffie, thee of als dessert met een bolletje vegan ijs.
4 reacties
Hey hey,
Wat een leuk recept!
Maar ik weet dat ze Egypte basboesa maken met geraspte kokos, verder klopt alles wel, zoals de (plantaardige) yoghurt en de polenta.
Als de basboesa net uit de oven komt gieten ze er een suikerstroop (ik zou agave nemen i.p.v. suiker) over waarin een beetje oranjebloesemwater. De stroop verdampt bijna meteen, maar geeft een zalig smeuige textuur.
Met kokos lijkt me ook heel lekker, goede tip!
Super lekker! Ik heb de tips van Constance er ook in verwerkt en hij viel goed in de smaak. Makkelijk te maken ook. En de 4 jaar oude Polenta deed het ook goed. Bedankt
Kijk, zo helpen we elkaar! Polenta is inderdaad wel zo’n ingredient dat achter in de kast blijft staan. 😉