Home ReceptenBrood Focaccia met courgette en za’atar

Focaccia met courgette en za’atar

door Jessi
Focaccia met courgette en za'atar

Zelf focaccia maken is echt heel eenvoudig, bovendien komt er geen beest aan te pas. Voor mijn verjaardag kreeg ik heerlijke kruiden van Jonnie Boer, waaronder een blikje za’atar. Makkelijk te vinden in de supermarkt, dus lange zoektocht nodig. Za’atar is volgens de website ‘een groene kruidenmelange die zeer populair is in het Midden Oosten. Het is tevens de naam van een soort wilde oregano die smaakt naar tijm en oregano tegelijk.’ En dat blijkt dus prima te passen bij de neutrale smaak van courgette (die ik nog steeds in overvloed uit de moestuin pluk), ook courgettesoep kikkert enorm op van een beetje za’atar. Als je toevallig nog wat paprika of tomaat over hebt: gooi het vooral op je focaccia, het kan eigenlijk niet misgaan.

Focaccia met courgette en za’atar

  • 500 gr bloem
  • 1/2 tl zout
  • 1 zakje gist (7 gr)
  • 5 el olijfolie
  • 300 ml water
  • 1 courgette
  • 3 tl za’atar
  • extra olijfolie
  • optioneel: peper en zout
  1. Meng de bloem met het zout, 1 theelepel za’atar en de gist en voeg de olijfolie toe.
  2. Mix met je handen of met de keukenrobot en voeg langzaam het water erbij, tot alle bloem is opgenomen door het deeg.
  3. Kneed het deeg 5 minuten in de keukenrobot of 10 minuten met de hand, tot het deeg mooi zacht is en niet meer plakt aan je handen of de kom.
  4. Laat het deeg nu een uurtje rijzen, in een ingevette en afgedekte kom bij kamertemperatuur.
  5. Snijd ondertussen de courgette in dunne plakjes en dep deze goed droog.
  6. Je kunt er nu voor kiezen om de courgette met een theelepel zout te bestrooien, in een vergiet te stoppen en een half uur te wachten. Het ergste vocht trekt dan uit de courgette en in het zout. Daarna spoel je het zout er weer af en dep je de plakjes droog. Als je haast hebt (of geen zin), dan sla je deze stap gewoon over.
  7. Bak de plakjes in een koekenpan of grillpan met wat olijfolie mooi lichtbruin. Niet te lang laten bakken, het brood gaat immers ook de oven nog in.
  8. Leg het deeg op een bakblik bekleed met bakpapier en vorm er voorzichtig een mooie focaccia van.
  9. Leg de plakjes gebakken courgette op het deeg en druk ze wat in het deeg. Sprenkel nog wat extra olijfolie op je focaccia en eventueel nog wat peper en zout.
  10. Dek je brood af met een schone theedoek en laat nog een half uur narijzen.
  11. Verwarm ondertussen je oven voor op 220 graden.
  12. Bak de focaccia 10 minuten in de warme oven en zet dan de temperatuur wat lager voor het laatste kwartiertje. 180 graden werkt hier altijd prima.
  13. Dit brood smaakt het best als het nog een beetje warm is…

Wellicht ook interessant...

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.