Oranjekoek is een heerlijke koek uit Friesland die zijn naam dankt aan de stukjes gekonfijte sinaasappelschil die in de koek zitten verwerkt. Ik heb aquafaba gebruikt om deze vegan oranjekoek en de spijs wat smeuïger te maken, traditioneel gebruikt men hier ei voor. Aquafaba is het vocht uit een blik kikkererwten of bonen en is een geweldige eivervanger! De sinaasappel geeft een frisse smaak aan het baksel en sinaasappel combineert natuurlijk super met de specerijen. Bakkers versieren de koek graag met roze glazuur, slagroom en stukjes fruit, persoonlijk vind ik het altijd fijn als je aan de buitenkant kunt zien hoe een baksel smaakt. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen om wit glazuur met stukjes gekonfijte sinaasappelschil te gebruiken.
Voor de koek
- 300 gram bloem
- 25 gram maizena
- 100 gram koude margarine of kokosolie
- 150 gram suiker
- snuf zout
- 1/2 tl bakpoeder
- 1 tl gemalen anijszaad
- 1/2 tl nootmuskaatpoeder
- 1/2 tl kardemompoeder
- 50 gr gekonfijte sinaasappelsnippers
- 3 el aquafaba
- 60 ml water
Voor de spijs
- 150 gr (amandel)spijs
- 1 el aquafaba
Voor het glazuur
- 125 – 150 gr poedersuiker
- ongeveer 2 el water
- enkele gekonfijte sinaasappelsnippers
- Verwarm je oven voor op 180 graden en vet een vierkant of rechthoekig bakblik (van ongeveer 25 x 25 cm) licht in.
- Zeef de bloem met de maizena in een kom.
- Voeg de margarine of kokosolie in blokjes toe en wrijf deze met je koude vingers door de bloem, tot je een soort broodkruimels hebt. In de keukenmachine gaat dit reuze snel!
- Voeg vervolgens suiker, bakpoeder, zout en de specerijen toe en roer even door.
- Meng je aquafaba met het water en klop dit even luchtig met een garde.
- Roer je luchtige aquafaba door je bloemmengsel en kneed vlot tot een samenhangend deeg. Laat even staan.
- Kneed in een andere kom 1 el aquafaba door je spijs, zodat het lekker smeuïg wordt.
- Rol dan iets minder dan de helft van je deeg uit tot een lap van ongeveer 25 x 25 cm (of zo groot als je bakblik), bestuif wel even je aanrecht met voldoende bloem.
- Leg je deeglap op het ingevette bakblik en verdeel de spijs er over. Laat ongeveer een centimeter vrij aan de randen. Doe wel voorzichtig, misschien is het handig om je spijs eerst uit te rollen tussen twee vellen bakpapier.
- Vouw de randen van je deeglap over de spijs heen en bestrijk de randen met wat water of aquafaba.
- Rol nu je overgebleven deeg zo groot uit als je deeglap met de spijs en leg hem er bovenop. Druk de randen wat aan en prik met een vork gaatjes in de bovenkant van je deeg.
- Bak de koek 30 minuten in de warme oven.
- Laat de gebakken koek even afkoelen en leg hem dan voorzichtig op een taartrooster om verder af te koelen.
- Maak het glazuur door de poedersuiker te mengen met het water, bestrijk de afgekoelde koek met het glazuur en verdeel de sinaasappelsnippers erover.
- Laat je glazuur nog een uurtje hard worden en snijd dan je koek in stukken.
5 reacties
Mmmmmmmmmm.
Ziet er goed uit.
Goed idee! Ziet er lekker uit!
[…] om op televisie stroopwafels of krentenbollen te gaan bakken (gelukkig zagen we dit jaar wel Oranjekoek op televisie), eeuwig zonde […]
Ik was zo blij dat ik deze plantaardige oranjekoek vond! Hij was super lekker! Bedankt
Bedankt voor je enthousiaste reactie Marianne! Fijn dat het gesmaakt heeft.