Home Wandelingen10-15 km Heuvelrugroute Leersumse Veld

Heuvelrugroute Leersumse Veld

door Jessi

Het is begin augustus en de heide bloeit dit jaar vroeg, met dank aan de warmte in juli. Op naar een wandeling met in elk geval heide onderweg, het wordt een route dicht bij huis: Heuvelrugroute Leersumse Veld. Rond het Leersumse Veld hebben we uiteraard vaker gewandeld, maar deze route liepen we nog niet eerder. Kwartiertje op de fiets en we zijn op plaats van bestemming. Wij starten bij punt 3 op de route, de fietsenstalling (en parkeerplaats) van Staatsbosbeheer.

Er is ons een koele zomerdag beloofd, met temperaturen rond 20 graden. Toch doet de zon aardig zijn best en we zijn blij dat we het eerste stuk in de schaduw van de bosrand lopen. Al snel verlaten we schaduw voor de (grassige) heidevelden, gelukkig houdt de zon zich verder koest. De heide bloeit inderdaad, het Leersumse Veld staat er prachtig bij en we lopen heerlijk alleen. Verderop zien we de plassen liggen, eentje staat helemaal droog en de anderen heb ik ook weleens voller gezien. Een deel van de heideplanten is helemaal bruin in plaats van paars, die hebben het warme weer misschien iets minder goed doorstaan.

Op de website en de route staat dat een deel van de wandeling tot 1 augustus is afgesloten vanwege het broedseizoen. Bij het klaphek aangekomen blijkt dit verlengd te zijn tot 1 september. Geen probleem, de route is slechts 11 kilometer lang en een stukje omlopen is dus geen bezwaar.

Zo gaat de route verder, afwisselend door het bos en over heidevelden. Soms is het best even klimmen, zeker rond de Tombe van Nellesteijn (die overigens in de steigers staat tijdens onze wandeling). In dit deel van het bos is ook nog steeds goed te zien hoe de valwind van juni 2021 heeft huisgehouden. Maar ook hoe er alweer nieuwe aanplant staat en de wandelpaden weer zijn opengesteld, het komt vast goed. Maar tot die tijd is het een surrealistisch stukje om doorheen te lopen. We komen nog een uilentoren tegen en sluiten af op het Let de Stigter fietspad, gelukkig is het niet al te druk met fietsers (in het weekend is het hier niet zo relaxed lopen, lijkt me).

Wij vonden het een prachtige route, met voldoende afwisseling en duidelijke routebeschrijving. Doen we nog eens, in de herfst bijvoorbeeld.

Heuvelrugroute Leersumse Veld is hier te downloaden, of te lezen in het boekje Wandelen over de Utrechtse Heuvelrug.
De route is 11 km lang (wij liepen 12,5 km in verband met de afsluiting van het broedgebied).
Lijn 50 van/naar Utrecht CS stopt in de buurt, maar wij konden op de fiets.
We vinden de route zeker 8/10 waard.

Waardering: 8 uit 10.

Wellicht ook interessant...

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.