Home Wandelingen10-15 km Groene Wissel Houthem – St. Gerlach: Geul en Grotten

Groene Wissel Houthem – St. Gerlach: Geul en Grotten

door Jessi

Het is een wat miezerige herfstdag als we deze wandeling starten, de buienradar geeft aan dat we het niet droog houden. We zijn optimistisch, want gisteren zou het ook gieten van de regen en toen hadden we, op enkele buitjes na, een stralende dag in Maastricht. Deze afwisselende wandeling is sowieso ideaal om te combineren met een dagje en nachtje Maastricht. Wij sliepen in de wijk Wyck, lekker dicht bij het station. Op slechts 10 treinminuten van Maastricht CS ligt station Houthem – St. Gerlach, waar deze Groene Wissel start. We zijn voor ons doen vroeg in touw en starten om 10:30 met wandelen.

Vanaf het station lopen we al snel de weilanden in, langs de bosrand. Het riviertje de Geul komt snel in zicht en zullen we gedurende wandeling nog veel vaker zien. Een pittig klimmetje en de eerste grotingang in de mergel is daar, met verderop een enorme diepte waar vroeger mergel is afgegraven. Een blijvende impact op het landschap, maar wel erg mooi. Via een mooi stuk bos met enkele ‘holle wegen’ gaat het richting het dorpje Berg. Wij krijgen inmiddels een klein buitje over ons heen, maar met het bos als natuurlijke paraplu valt dat behoorlijk mee.

Na Berg lopen we via een prachtig dalletje de Bemelerberg op, een heerlijk gebied om te lopen met vele grotingangen, mooi bos en begrazing met de lokale schapensoort. klimt en daalt alsof je in Zuid-Limburg bent…
Plots houdt het bos op en loop je over uitgestrekte akkerlanden, met de bekende glooiende vergezichten. Als wij er zijn worden net de appels geoogst, de mais is al verdwenen en we zien nog velden vol aardappels en suikerbieten. Zo loop je het rustige dorpje Terblijt in, en al even snel weer uit.

Verderop wacht ons een oude mergelgroeve, inmiddels overgenomen door de natuur en als Natura 2000 gebied bestempeld. Zeker even gaan kijken. Maar niet te lang, het volgende natuurgebied staat alweer klaar. We lopen Bergseheide/Ingendael in, een gebied met prachtige bospaden. De Geul komen we hier ook weer tegen. Door dit mooie bos lopen we richting kasteel St. Gerlach, waar wij al vaker zijn geweest tijdens een weekendje Limburg. Toch is er voor ons nog voldoende te ontdekken, de aanlooproute brengt ons langs prachtige paarden en runderen met steeds mooi zicht op het kasteel.

We bewonderen het kasteel nog even, dat nu dienst doet als hotel en een prachtige beeldentuin heeft. Het kerkje is trouwens ook erg de moeite waard. Hierna komt al snel het station weer in zicht, we hebben geluk: de trein gaat over tien minuten. Wij nemen de trein terug naar Maastricht, kopen nog wat vlaai en beginnen voldaan aan de reis naar huis.

De route van deze Groene Wissel is hier te vinden.

We hadden ruim 14 km op de gps na afloop van de wandeling.

Onze beoordeling: 8/10.

Waardering: 8 uit 10.

Wellicht ook interessant...

1 reactie

Ria vd Haar 3 oktober 2020 - 16:30

Ziet er uit als een toffe wandeling.

Reageer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.